Шкільний буфет «на новий лад»
або про те, як зробити шкільну їдальню
улюбленим місцем учнів закладу освіти
1 січня 2021 року набув чинності новий санітарний регламент для учнів закладів загальної середньої освіти. Документ визначає вимоги до шкільних приміщень, їдальні, меблів, навчального обладнання, спортивних майданчиків, прибудинкових територій закладів.
Так, у шкільних їдальнях заборонено ряд продуктів харчування: продукти із високим вмістом солі (чіпси, снеки, сухарики), м’ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви), під заборону потрапили і газовані та енергетичні напої, кавові напої, обмежено споживання солі та цукру.
Наші діти мають навчитись любите корисне, смакувати тим, що виготовлене безпосередньо на харчоблоці шкільної їдальні. Сьогодні, коли все більше у щоденний раціон як дорослої людини, так і підлітка вкоріняються гамбургери, роли, нагетси, картопля фрі – ми забуваємо, а, іноді, не знаходимо часу для приготування салатів або навіть забуваємо як смакує бутерброд з маслом і сиром. Саме тому, перед працівниками шкіл серйозне завдання, реалізувати яке можливо лише спільними зусиллями школи та батьківської громадської – прищепити любов дітей до здорової їжі.
Відтепер, у шкільних буфетах діти можуть придбати пастеризований сік, негазовану мінеральну воду і свіжу випічку, випечену кухарями харчоблоків. Асортимент випічки різноманітний, на будь-який смак: пиріжки печені з капустою, яблуком, сиром сичужним, маковою начинкою; бургер з м’ясною котлетою; піца з курячим філе та сиром; бутерброд з маслом та твердим сиром; котлета в тісті; ватрушка з різноманітною начинкою.
Підкреслюємо, що відповідальність за організацію харчування учнів у закладах освіти незалежно від підпорядкування, типу і форми власності, додержання вимог санітарного законодавства, законодавства про безпечність та якість харчових продуктів покладається на засновників та керівників відповідних закладів освіти.
Віримо, що спільними зусиллями ми зможемо досягти якісного харчування наших дітей.
|