Неділя, 28.04.2024, 23:09
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2012 » Березень » 28 » Про обласну програму правової освіти населення на 2011-2015 роки
10:26
Про обласну програму правової освіти населення на 2011-2015 роки
На виконання рішення обласної ради від 10 вересня 2010 року №958 "Про обласну програму правової освіти населення на 2011-2015 роки" та наказу управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації від 16 листопада 2011 року №523 щодо здійснення правової освіти населення з метою надання якісної правової освіти учням, їхнім батькам, педагогічним працівникам та обслуговуючому персоналу закладів освіти та відділом освіти було видано відповідний наказ та затверджені заходи по його виконанню.

У всіх загальноосвітніх школах, дошкільних та позашкільних навчальних закладах організовано навчання з правового всеобучу у формі університетів, лекторіїв, консультативних пунктів, оформлені куточки права тощо, видано накази, визначені відповідальні особи за правоосвітню роботу.

Правовий всеобуч здійснюється у відповідності до затверджених заходів відділу освіти, програм та планів на основі діагностування запитів учасників навчально-виховного процесу та відповідно особливостям навчального року, що обумовлені важливими суспільно-політичними подіями.

Забезпечується виконання плану роботи Знам'янської міської координаційної методичної ради по правовій освіті населення на 2011-2015 роки. Протягом І кварталу 2012 року відділом освіти було проведено два навчальних семінари з правової освіти для керівників підпорядкованих закладів, зокрема про внесення змін до законодавчих актів, прийнятих Верховною Радою, Кабінетом Міністрів та щодо роз'яснення актуальності соціальних ініціатив Президента України з питань пенсійної реформи, удосконалення системи соціального захисту населення, з питань реформування освіти, медицини із залученням спікерів - начальників відділів та управлінь виконавчого комітету Знам'янської міської ради, провідних фахівців юстиції, юридичного відділу міськвиконкому, пенсійного фонду.

Міський методичний кабінет постійно вивчає, узагальнює та розповсюджує перспективний педагогічний досвід вчителів правознавства. На веб-сайті відділу освіти йде постійне інформування щодо здійснення правової освіти як з працівниками в трудових колективах, так і з вихованцями всіх навчально-виховних закладів.

У трудових колективах проведено навчання з питань трудового, сімейного, житлово-комунального господарства. Основна увага керівників закладів націлена на роз'яснення актуальності соціальних ініціатив Президента України з питань пенсійної реформи, у системі соціального захисту населення, з питань реформування освіти, медицини в трудових колективах із залученням спікерів.

У всіх закладах освіти ведуться журнали обліку правових навчань. Заняття проводяться 1-2 рази на місяць.

У правових куточках, на інформаційних стендах, які розміщені у доступних місцях, систематично оновлюється інформаційний матеріал з правової тематики.

В шкільних бібліотеках та музеях оформлені постійно діючі виставки літератури юридично-правового спрямування.

В усіх загальноосвітніх навчальних закладах міста викладається предмет "Основи правознавства", в загальноосвітніх школах №3 та №6 - курс "Практичне право", в НВК "Знам'янська загальноосвітня школа № 2-ліцей" - курс "Людина і суспільство", в загальноосвітніх школах №№1, 3, 4, 6 - курс "Людина і світ".

Значна увага адміністрацій закладів освіти приділена організації та проведенню практичної роботи з правового всеобучу вихованців. Так, зокрема в Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 ім. Т.Шевченка, з метою розширення правових знань учнів продовжувалась відповідна робота. У січні-березні 2012 року проведено тиждень правових знань, в рамках якого відбулися:
  • лінійка-відкриття тижня;
  • турнір правознавців для учнів 10-11 класів;
  • гра-конкурс "Правознавчий калейдоскоп" для учнів 9 класу;
  • єдина година спілкування на тему "Злочин і кара";
  • виставка малюнків учнів 4-6 класів "Я маю право мати право";
  • єдина година спілкування "Безпечний Інтернет".
Учням школи роздали буклети "Як не стати жертвою власної необачності".

Продовжував роботу правовий лекторій для працівників школи. Зокрема, на засіданні в січні місяці розглянуто питання "Пріоритети адміністративної реформи".

16 березня на спільному засіданні батьківського лекторію та учительської громадськості начальник відділу персоніфікованого обліку управління праці та соціального захисту населення Оврашко Сергій Петрович провів роз'яснювальну роботу з питання реформи соціальної підтримки населення.

В шкільній бібліотеці продовжує роботу постійно діюча виставка літератури на правову тематику "Все про закон", де містяться матеріали Конституції України, енциклопедичні збірники, "Довідник правознавця", підбірка матеріалів про права дитини та інша література правового змісту.

Оформлено тематичні стенди "Конвенція ООН про права дитини", "Кодекс школяра".

Систематично проводяться заходи правоосвітньої тематики з батьками учнів школи, зокрема на засіданнях батьківського всеобучу розглядалися питання "Відповідальність батьків за неправомірні вчинки дітей", "Про попередження насильства у сім'ї".

Змістовна робота з питань правової освіти проводиться і в навчально-виховному комплексі "Знам'янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2-ліцей".

Учні 10-11 класів, члени дитячо-молодіжної організації "Оберіг" реалізують проект "Громадська експертиза - прозорість влади" в межах програми "Посилення впливу громадянського суспільства" Міжнародного фонду "Відродження" за підтримки Кіровоградської обласної організації ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення".

Учні 9-11 класів взяли участь у Всеукраїнській олімпіаді з правознавства (вчитель Філіпова С. М.). Переможцями ІІІ (обласного) етапу стали: Замковий Володимир І місце 10-А, Льовушкіна Ярослава ІІ місце 9-А, Дякова Марія ІІІ місце 9-А, Панкевич Богдан ІІІ місце 10-А.

Учень 10-А класу Замковий Володимир буде представляти область на четвертому етапі Всеукраїнської олімпіади з правознавства в місті Чернівці з 26 по 30 березня.

Євроклуб "Меридіан" (керівник Панкевич В.І.) став переможцем обласного конкурсу "Ярмарка проектів".

Учні 11 класу стали переможцями міського конкурсу на кращого знавця Конституції України (вчитель Філіпова С. М.):
  • Лимаренко Сергій І місце,
  • Луценко Аліна ІІ місце,
  • Овчаров Богдан ІІІ місце.
     Учні взяли участь в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу "Безпечна Україна. Безпечна Європа. Безпечний Світ.". Учень 10-А класу Замковий Володимир зайняв перше місце та буде представляти область на Всеукраїнському рівні в травні 2012 року.

Тренінг на тему "Громадська експертиза – прозорість влади" відбудеться 29 березня 2012 року о 13 годині в приміщенні НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів № 2-ліцей". Захід буде проведено в рамках програми "Посилення впливу громадянського суспільства" Міжнародного фонду "Відродження" за підтримки Кіровоградської обласної організації ВГО "Асоціація сприяння самоорганізації населення". Учасниками тренінгу є члени дитячо-молодіжної громадської організації "Оберіг", учні 10-11 класів, вчителі НВК, члени інших ГО міста, жителі територіальної громади.

З працівниками трудового колективу в січні місяці 2012 року проведено круглий стіл на тему "Участь громадських організацій міста в розробці плану консультацій з громадськістю. Обговорення Закону України "Про доступ до публічної інформації".

20 січня було проведено друге засідання юридичного всеобучу за таким планом:
  1. Нормативно-правове забезпечення навчального процесу (Ю.Сопільняк, директор НВК);
  2. Прийомна сім'я та дитячий будинок сімейного типу як пріоритетна форма влаштування дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування (С.Філіпова, вчитель правознавства);
  3. Огляд основних нормативно-правових актів, прийнятих Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів (Ю.Данильченко, начальник юридичного відділу міськвиконкому);
  4. Колективний договір: відповідність законодавству, порядок його укладання, періоди дій. Комісія по трудовим спорам (С.Гладун, провідний спеціаліст правового відділу міськрайонного управління юстиції);
  5. Європейська конвенція з прав людини. Рада Європи і права людини. Антикорупційне законодавство України (С.Філіпова, вчитель правознавства).
В Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 згідно з планом роботи на І квартал 2012 року проведено Тиждень правових знань на тему "Права людини починаються з прав дитини", години спілкування "Права дитини, анкетування на тему "Оцінювання орієнтації особистості на спілкування".

Проведено батьківські збори на тему "Виконання батьками своїх обов'язків по вихованню дітей" із залученням спеціалістів центру соціальних служб для молоді міськвиконкому. Учителі правознавства Бевз Л.В. та Білокамінська Т.І. підготували буклет для батьків на тему: "Проблема прав дітей – проблема нашого суспільства".

Для дітей 1-11 класів та вчителів було організовано постійно діючу книжкову виставку на тему "Дитина від народження має права людини". Її оновлення систематично проводять бібліотекарі Богдан С.А. та Куцук М.В.

Класними керівниками 5-11 класів проведено тиждень охорони дитини, під час якого проводилось анкетування на тему "Барометр стосунків".

У школі діє рада профілактики правопорушень, яку очолює соціальний педагог. До кримінальної, адміністративної та цивільної відповідальності учні школи не притягувались. Серед 8-х класів проведено дискусію з елементами рольової гри "Ми народжені, щоб нести відповідальність за життя, істину, любов" (8-Б кл., кл. кер. Кобець О.В.).

Шкільним психологом Репенко Л.А. проведено анкетування серед учнів 8-11 класів "Оцінювання орієнтації особистості на спілкування".

Серед учнів 2-4 класів відбувся конкурс малюнків "Мої права". У газеті "Шкільне життя" (яка виходить у школі понад 2 роки) створено рубрику з правової тематики.

На першому поверсі школи в доступному місці розміщені такі стенди правового змісту: "Символіка України", "Поради батькам", "Превентивне виховання", "Поради дітям". Матеріали, розміщені на стендах, охоплюють питання попередження насилля, злочинності, поради для батьків та дітей з питань взаємовідносин, виховання та відповідальності за скоєні правопорушення.

У Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №4 у першому кварталі 2012 року було проведено правоосвітні заходи з учнями:
  • бесіда "Обережно! Торгівля людьми", 05.01.2012, А.Лежненко;
  • тиждень правового виховання, 06.02-10.02.2012;
  • година спілкування "Наші права – щасливе дитинство", 06.02.2012, А.Бевз, Я.Багно;
  • виставка газет на правову тематику, 06.02-10.02.2012;
  • бесіда "Загроза вбивством", 08.02.2012, С.Цвігун;
  • година спілкування "Пустощі і кримінальна відповідальність", 10.02.2012, М.Лядська;
  • аналіз фільму "Право на життя", 09.02.2012, О.Соколова;
  • інформування "10 невідомих фактів про насильство в сім'ї", 01.03.2012, кл.керівники.
В трудовому колективі проведені вчителем історії та правознавства А.Лежненко:
  • бесіда "Роз'яснення ініціатив президента відносно Пенсійної реформи", 05.01.2012;
  • інформування "Соціальні ініціативи президента України", 02.02.2012;
  • диспут "Шляхи реформування системи освіти у 2012 році", 08.02.2012;
  • "Про кредитування доступного житла для молоді", 05.03.2012.
З батьками учнів були проведені загальношкільні батьківські збори на тему:
  • "Права дитини. Дотримання їх у сім'ї", С.Лядський, 26.01.2012;
  • тренінг "Гендерна рівність", О.Соколова, 09.02.2012;
  • бесіда "Реформування системи освіти у 2012 році", А.Лежненко, 02.03.2012.
У Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №6 згідно плану роботи у січні-березні 2012 року були проведені такі заходи правоосвітнього характеру: з учнями 8 класу правовий тренінг "Злочин та відповідальність за нього неповнолітніх", 9 класу - виховна година "Цивільні права та обов'язки неповнолітніх", з учнями 5-11 класів створено буклет "Права дитини".

З працівниками трудового колективу в січні місяці проведено круглий стіл на тему "Економічна необхідність страхових послуг", у лютому - інформаційна хвилина "Стоп радон”.

У березні – проведено дві зустрічі трудового колективу зі спікерами - посадовими особами міськвиконкому щодо роз'яснення суті реформ, розпочатих урядом та соціально-економічних ініціатив Президента України.

У Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №7 у січні-березні 2012 року проведено тиждень правових знань, в рамках якого відбулися:
  • конкурс "Веб-сайт обличчя успіху" (на краще питання міському голові) (січень-лютий);
  • конкурс на краще знання Конституції України (березень);
  • екскурсія до Знам'янської Другої селищної ради "Місцеве самоврядування в структурі політичних систем" (січень);
  • загальношкільний виховний захід "Ми проти насильства" (лютий);
  • загальношкільні батьківські збори на тему "Кримінальна відповідальність неповнолітніх" (січень);
  • тиждень правових знань (з 12 по 16.03.2012 року). Круглий стіл із запрошенням працівників правоохоронних органів (березень);
  • лекція для всіх працівників школи "Рівень правової підготовки населення у сфері захисту прав і свобод людини і громадянина";
  • оновлений правовий куточок для батьків (січень).
Здійснюється робота просвітницького центру для батьків учнів 1-7 класів на тему "Виконання батьками обов'язків по догляду за дітьми різного віку".

Проведено загальношкільні батьківських збори на тему: "Запобігання насильству в сім'ї", де вручено батькам буклет "Умови успішного виховання дітей у сім'ї".

Організовано проведення широкої роз'яснювальної роботи в трудових колективах щодо сутності та важливості основних соціально-економічних ініціатив Президента України, про що всі заклади освіти своєчасно звітують до відділу внутрішньої політики міськвиконкому.

В рамках виконання плану роботи Знам'янської міської координаційної методичної ради по правовій освіті населення на 2011-2015 роки відповідальними особами юридичного відділу міськвиконкому та міськрайонного управління юстиції протягом березня місяця проведено перевірку стану правоосвітньої роботи в закладах освіти. За результатами перевірок визнано високий рівень організації правової освіти в навчально-виховних закладах міста.


Методист ММК
Н.Шемчук

Категория: Міськво | Просмотров: 1285 | Добавил: yura_ambrosoff | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz