П`ятниця, 26.04.2024, 03:59
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2020 » Травень » 21 » Всеукраїнський день вишиванки
15:08
Всеукраїнський день вишиванки

21 травня – Всеукраїнський день вишиванки

Щороку в Україні у третій четвер травня відзначають День вишиванки. Цей день не передбачає особливої помпезності, хоча має надзвичайно глибокий контекст. Красива вишита українська сорочка з льону з давніх-давен вважається символом здоров'я та краси, любові та святковості, щасливої долі й родової пам'яті, оберіг і захист від злого ока і слова. Нині вишиванка переживає піднесення і  відродження, адже українці із задоволенням вбираються у такий яскравий і самобутній одяг, з  любов'ю підтримуючи власні традиції. Тепер носити вишиванку стало не лише патріотично, а й модно та ексклюзивно.
Чим же насамперед є вишиванка для українця – оберегом, святинею, місточком між поколіннями чи красивим елементом одягу? Звернімося до історії вишиванки – основних її етапів, кожен з яких – цікавий факт, який, можливо, відомий не всім. 
Кожен регіон України має свої особливості вишиванок. Про їх розмаїттся може свідчити лише перелік типових узорів волинського краю: цвітки, хміль, лапатий хміль, хмелик, лапатий хмелик, виноград, ягідний хміль, хміль ягідки, хрести гречкою, хрести, безконечник, купчаті, кукурузка, огірочки на дві половинки, звізди, кошички, сокирки, копитки, розбиті хрести, хрести, сливочки, дубове листя, полоничник на дві половинки, полоничник хрещатий тощо! І так – у кожній області.
Тому, можна сказати, що кожен регіон України може похвалитися своїм унікальними вишиванками. Вони відрізняються фасонами, кольором, способом вишивання, орнаментом і візерунками, взятими з природи.
Орнамент вишивок ділиться на три основні групи: абстрактний, рослинний і тваринний. Цікаво, що рослинний орнамент тепер можна зустріти не тільки в вишиванках, а і в колекціях іменитих дизайнерів, натхнених культурою і традиційним костюмом українського народу. 
Одна з найоригінальніших вишиванок - борщівська. Така сорочка розшита чорними нитками. Є легенда, що коли турки і татари знищили практично всіх чоловіків у Борщеві, жінки цього і сусідських поселень протягом декількох поколінь одягали саме такі чорно-білі сорочки в знак скорботи та печалі. 
На противагу цьому стилю, є і вишивка «білим по білому». Це художній прийом, в якому рельєфний візерунок вишивки створює гру світла. На виході майстри отримують дуже тонку унікальну роботу.
Скіфи – прародителі вишивки, адже вони оздоблювали свій одяг елементами вишивки. Знайдені на Черкащині срібні бляшки з фігурками чоловіків, датовані VІ ст., при дослідженні показали ідентичність з вишивкою українського народного костюма XVІІІ-XІX ст.
Перші вишиванки відігравали не стільки функцію одягу, як оберігали їх власників від зла. Саме тому сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірах, подолі так, щоб малюнок торкався тіла. Для кожного ритуалу була особлива вишиванка. Дітям при народженні дарували вишиту сорочу, аби та оберігала їх від злих духів.
Сорочка (особливо чоловіча) - символ кохання й вірності. У давнину говорили: «Якою білою є сорочка на тілі, таким є і чоловік до жінки». Кожна дівчина повинна була вишити сорочку своєму майбутньому чоловікові. І не просто так, а для того, щоб знати — вірний він їй чи ні. 
Іван Франко одним із перших поєднав вишиванку з буденним одягом, а саме з піджаком. 
В Україні є близько сотні «вишивальних технік»! Серед найвідоміших технічних прийомів вишивання - гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець, плетіння.
Наш національний етноколорит продовжує надихати й закордонних дизайнерів, які створюють все нові й нові варіанти інтерпретацій традиційних українських візерунків.  
Працівники бібліотеки НВК «Знам’янська загальноосвітня школа І–ІІІ ступенів № 3-гімназія» проводять активну роботу з популяризації народних традицій, звичаїв, привчають молодь до вивчення культурного надбання нації, висвітлюють історичні питання. 
З нагоди Всесвітнього дня вишиванки працівники бібліотеки підготували книжкову виставку-експозицію «Вишиванка як український оберіг», книжково-ілюстративну виставку «День вишиванки як свято української душі», де представлені зразки українські вишивки, книги і журнали, присвячені темі української вишивки, без якої Важко уявити українську культуру, побут та історію.
Заступник директора з виховної роботи Алтухова Л.В. надала методичну допомогу молодому працівнику бібліотеки закладу Турлюн Олені Григорівні щодо оформлення тематичної експозиції, планування та систематичної роботи з популяризації читання, розробки заходів національно-патріотичного виховання здобувачів освіти. Найближчою темою для кожного українця є його родовід, сімейні цінності і, звичайно ж, вишиванка, вишитий рушник.
Кольоровими нитками вишиванка вплетена у наші традиції, маючі вікову історію, вона не втратила своєї популярності й до сьогодні. Більше того, нині можна з впевненістю говорити про відродження українських традицій.
Українська вишиванка є абсолютно унікальною - це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вдягаємось в вишиванки не тільки для краси, а й для того, щоб зберегти наш рід, оскільки вона є сильним оберегом з давніх давен. А головне, в цей день ще раз пригадати і повернутись до традицій, національної культури, звичаїв та історії нашого народу.
День вишиванки – свято, покликане сприяти єдності і культурному відродженню всього українського народу. Тож, давайте зберігати наші народні звичаї і традиції, передавати їх наступним поколінням, працювати наполегливо для процвітання рідного краю.

Заступник директора з виховної роботи 
Л.В.Алтухова
 

Категория: НВК №3 | Просмотров: 200 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz