П`ятниця, 26.04.2024, 14:15
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2018 » Січень » 30 » Бій під Крутами
10:09
Бій під Крутами

Бій під Крутами

На Аскольдовій могилі
Український цвіт! —
По кривавій по дорозі
Нам іти у світ.
 

29 січня виповнюється 100 років бою під Крутами, коли на підступах до Києва бійці УНР чинили опір російським червоногвардійцям.
Під Крутами загинуло кілька десятків вояків УНР, які були переважно київськими студентами та гімназистами. Червоногвардійці мали чисельну перевагу та в них було більше військового досвіду. Загін мав кулемети і артилерію, тому вони і зуміли захопити станцію Крути, після чого був відкритий шлях на Київ.
У загибелі студентів потім звинувачували керівництво Центральної Ради, яке залишило їх без необхідної підтримки. Водночас існує версія, що командування армії УНР розуміло важливість оборони Крут. Туди передбачалося відправити частину Гайдамацького кошу, але цей план не вдалося втілити через повстання на заводі «Арсенал».
Перепоховання загиблих студентів відбулося в Києві у березні 1918 року, коли Центральна Рада разом з німецькою армією повернулася до Києва. Вражений цією трагедією молодий поет Павло Тичина створив тоді поезію під назвою "Тридцять мучнів".
Трагедія під Крутами одразу викликала великий суспільний резонанс і стала символом опору агресорам.
І от минуло 100 років.  В сучасних умовах трагедія Крут сприймається не як щось далеке з минулого століття, а як майже сучасна історія. Знову триває війна з Росією, майже щодня на Донбасі гинуть українські військові.
Звісно, що не завжди доречними здаються постійні аналогії між революцією 1917-1921 років і нинішніми подіями, але деякі з них виглядають обґрунтовано.
Коли йдеться про трагедію Крут, то звертаєш увагу на те, що тоді як і у 2014 році армія тільки створювалась. Важливу роль на цьому етапі грав добровольчий рух. Студенти та гімназисти, які боронили Київ під станцією Крути в певному сенсі схожі на бійців добровольчих батальйонів, які стали на захист України у перші місяці російської агресії у Криму та на Донбасі. 
Захист України – це священний обов’язок кожного, кому небайдужа доля Вітчизни. Дуже добре це усвідомлюють учні 11-х класів, з якими вчитель історії Москаленко Любов Іванівна провела уроки історичної дати «Героїзм .них українців в обороні Батьківщини. 1918. Крути», на який був запрошений учасник АТО, вчитель інформатики Лубенець А.І. Учні переглянули презентацію «Бій під Крутами», згадали передумови цієї події, читали вірші Павла Тичини та Олександра Олеся. 
Отож, не варто забувати, яку ціну свого часу заплатили українські військові у війні за Батьківщину.
 

Категория: НВК №3 | Просмотров: 440 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 3.7/3
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz