Понеділок, 29.04.2024, 03:46
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2017 » Жовтень » 22 » Яскраві враження про стажування…
22:00
Яскраві враження про стажування…

Яскраві враження про стажування…

«Або готуємо учнів до життя, або – до екзаменів.
Ми вибираємо перше!»

Місія фінської школи

Начальник відділу освіти Л. Грекова взяла участь у науковому стажуванні освітян у Фінляндії. Проект реалізовано Інститутом міжнародної академічної та наукової співпраці. Мета участі у проекті обумовлена прагненням дослідити проектний підхід до організації освітнього процесу у навчальних закладах у поєднанні з інтенсивним вивченням англійської мови.  Учасниками стажування освітян стали керівники освітніх установ, педагогічні працівники дошкільних навчальних закладів, закладів загальної середньої освіти, вищих навчальних закладів. В рамках реалізації проекту було відвідано відділ культури та освіти муніципалітету міста Гуйтінен (проект реалізовано в рамках співпраці із Західно-Фінляндським коледжом), два дошкільні навчальні заклади, початкову школу, гімназію, університет прикладних наук Сатакунти. Учасники програми ознайомились з системою освіти Фінляндії, пріоритетами якої виступають: орієнтованість на практичну потребу здобувачів освіти у майбутньому житті, довіра, самостійність, рівність та безкоштовність. 
Аналізуючи побачене, перше, що спадає на думку, це рівень підтримки закладів освіти як з боку держави, так і з боку органів місцевого самоврядування. У закладах освіти заборонено збір коштів з батьків у будь-якій формі. Здобувачі освіти забезпечені безкоштовним харчуванням протягом всього періоду навчання в школі. Батьки не купують ані підручники, ані зошити, ані персональні комп’ютері, які має кожен учень, ані будь-яке інше канцелярське приладдя. Все вищезгадане обладнання закуповується за кошти державного та за рахунок податків місцевого бюджетів. 
Освітній процес у закладах освіти є яскравим прикладом інтерактивного, особистісно-орієнтованого навчання і виховання. Учні почуваються вільно та комфортно, перебувають у закладах освіти босоніж (дехто у змінному взутті), обов’язково виходять на прогулянку на свіжому повітрі за будь-яких погодних умов.
Приємно вражають і рекреаційні зони у навчальних закладах. Так, учні, у вільний від уроків час, мають змогу переглянути відеофільм, пробігтися сторінками улюбленої книги, полежати і просто відпочити у спеціально обладнаних зонах. 
Навчання, а особливо у старшій школі та вузах, є непростим. Все, в основному, залежить від наполегливості здобувачів освіти та їх результатів під час складання іспитів. Слід зазначити і те, що вступ до вищих навчальних закладів передбачає складання матрикуляційного екзамену, до складу якого входить чотири навчальні дисципліни. Екзамен з державної мови є обов’язковим, інші іспити учні обирають самостійно в залежності від потребу для подальшого навчання. 
Окремо, хочеться окреслити вимоги до педагогічних працівників та менеджерів освіти. Вступ до вишів на педагогічні спеціальності носить досить складний характер. Пошук кандидатур на посаду керівника навчального закладу є складним процесом, оскільки навантаження і відповідальність є суттєвими. Як було зазначено посадовими особами муніципалітету, проблема кадрової політики з призначенням на посаду керівників навчальних закладів є однією з пріоритетних. 
З набранням чинності Закону України «Про освіту» на теренах нашої держави починає розвиватись і система освіти дорослих. Фінська система освіти теж приділяє належну увагу розвитку інтересів та здібностей осіб різних вікових категорій. На сайті муніципалітету розміщено інформацію щодо функціонування курсів для дорослих, спектр яких є достатньо широким. Плата за навчання є доступною для всіх бажаючих. 
Виконуючи будь-яке завдання, головне, не забувати про результат. Результатом участі у програмі є переорієнтація підходу до організації процесу освіти у навчальних закладах міста, ефективне і своєчасне впровадження вимог Закону України «Про освіту» у поєднанні з кращим досвідом європейських країн. Створення максимально комфортних умов для перебування дітей у навчальних закладах, підвищення якості освіти є домінуючими напрямками нашої спільної роботи, як менеджерів освіти так і вчителів освітніх установ. 

Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради 

 

Категория: Міськво | Просмотров: 442 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 4.5/4
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz