Субота, 27.04.2024, 06:20
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2016 » Липень » 22 » У Запорізькій області стартував пілотний для України проект із створення інклюзивного освітнього середовища
09:47
У Запорізькій області стартував пілотний для України проект із створення інклюзивного освітнього середовища

У Запорізькій області стартував пілотний для України проект із створення інклюзивного освітнього середовища

З 1 вересня 11 шкіл Запорізької області стануть першими учасниками практичного пілотного науково-педагогічного експерименту із розвитку інклюзивного освітнього середовища. Ініціатором проекту виступила Голова Благодійного Фонду Порошенка, дружина Президента України Марина Порошенко. Відповідний Наказ Міносвіти № 836 було підписано Міністром освіти і науки України Лілією Гриневич.

Всеукраїнський науково-педагогічний експеримент «Розвиток інклюзивного освітнього середовища у Запорізькій області» буде проводитися у три етапи з липня 2016 до червня 2019 у школах розташованих як у Запоріжжі, так і в інших містах і селищах області. Спеціально для цього у школах створені інклюзивні класи.

У 2016-2017 навчальному році школи приймуть до першого класу десятки дітей з особливими освітніми потребами, які будуть навчатися спільно із своїми однолітками. Проектом також передбачається створення індивідуальних програм розвитку дітей, адаптованих навчальних планів, спільне викладання, тренінговий супровід, співпраця з батьками тощо. Після завершення третього етапу експерименту планується поширити його результати у всіх регіонах України.

«Цей пілотний проект дуже важливий не тільки для Запорізької області, але й для країни в цілому, адже після його завершення ми зможемо застосувати отриманий досвід у будь-якій області України. Важливо, що буде відпрацьовано питання формування баз даних про дітей з особливими освітніми потребами, апробовано прозорий механізм фінансування за принципом «гроші ходять за дитиною», а також ефективні моделі партнерства між інклюзивними та спеціальними навчальними закладами», – підкреслила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Ініціатори підкреслюють, що експеримент має на меті не лише гуманістичні і науково-пізнавальні результати, а, перш за все, результати практично-дидактичні. Окрім того, він сприятиме підвищенню доступності освіти в Україні.

«Починаючи роботу над програмою впровадження інклюзійної освіти в Україні ми зрозуміли, що попри велику кількість змін у законодавчих та нормативно-правових актах щодо розвитку інклюзивної освіти в Україні, її практичне впровадження на сьогодні знаходиться на низькому рівні. Тому основною метою цього експерименту є напрацювання конкретних відпрацьованих інструкцій, завдяки яким кожен директор та педагогічний колектив загальноосвітніх навчальних закладів матимуть чіткий план дій по створенню умов для навчання дітей з особливими освітніми потребами. Ми всі зацікавлені у доступній, безпечній та привітній школі для наших дітей, яка допомагатиме дітям розвиватися, набувати дійсно корисного соціального досвіду і пізнавати світ», – розповіла Голова Благодійного Фонду Порошенка Марина Порошенко.

Довідково:

Сьогодні в Україні 6 809 132 дітей, у тому числі з порушеннями психофізичного розвитку – 702 680, з яких лише 40 755 навчаються в загальноосвітніх навчальних закладах (далі – ЗНЗ), більшість з них – за індивідуальною формою. Це означає, що більшість дітей з особливими освітніми потребами просто не мають доступу до навчання у шкільному колективі однолітків і змушені отримувати освіту вдома.

Загальна кількість дітей у Запорізькій області – 289 866, серед них з порушеннями психофізичного розвитку – 35 349, серед яких діти з порушенням мовлення, затримкою психічного розвитку, порушенням опорно-рухового апарату, порушенням розумового розвитку, порушенням зору, аутизмом, порушенням слуху та іншими проблемами психічного розвитку.

Станом на 24.06.2016 р. мережу ЗНЗ Запорізької області складають 600 закладів з контингентом 159 383 учнів, з них у 4-х школах функціонують лише 9 інклюзивних класів, у яких навчаються 24 учні з особливими освітніми потребами.

Детальніше за посиланням

Інформацію взято з сайту МОН України

 

Категория: Міськво | Просмотров: 374 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz