П`ятниця, 26.04.2024, 19:12
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2013 » Грудень » 4 » Звіт відділу освіти
17:36
Звіт відділу освіти
З В І Т
відділу освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради про виконання рішення обласної ради від 10 вересня 2010 року №958 "Про обласну програму правової освіти населення на 2011-2015 роки" та наказу управління освіти і науки облдержадміністрації від 16.11.2010 року №523 "Про затвердження заходів управління освіти і науки обласної державної адміністрації"

На виконання рішення обласної ради від 10 вересня 2010 року №958 "Про обласну програму правової освіти населення на 2011-2015 роки", та наказу управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації від 16 листопада 2011 року №523 щодо здійснення правової освіти населення з метою надання якісної правової освіти учням, їхнім батькам, педагогічним працівникам та обслуговуючому персоналу закладів освіти та відділом освіти було видано відповідний наказ від 23.11.2010 року №314 та затверджені заходи по його виконанню.

У всіх загальноосвітніх школах, дошкільних та позашкільних навчальних закладах організовано навчання з правового всеобучу у формі університетів, лекторіїв, консультативних пунктів, оформлені куточки права, тощо, видано накази, визначені відповідальні особи за правоосвітню роботу.

Правовий всеобуч здійснюється у відповідності до затверджених заходів відділу освіти, програм та планів на основі діагностування запитів учасників навчально-виховного процесу та відповідно особливостям навчального року, що обумовлені важливими суспільно-політичними подіями.

Забезпечується виконання плану роботи Знам'янської міської координаційної методичної ради по правовій освіті населення на 2011-2015 роки. Протягом І півріччя 2013/14 року відділом освіти було проведено навчальний семінар з правової освіти для керівників підпорядкованих закладів, зокрема про виконання соціальних ініціатив Президента, внесення змін до законодавчих актів, прийнятих Верховною Радою, Кабінетом Міністрів.

Міський методичний кабінет постійно вивчає, узагальнює та розповсюджує перспективний педагогічний досвід вчителів правознавства. На веб-сайті відділу освіти йде постійне інформування щодо здійснення правової освіти як з працівниками в трудових колективах, так і з вихованцями всіх навчально-виховних закладів.

У трудових колективах проведено навчання з питань трудового, сімейного, житлово-комунального законодавства. Основна увага керівників закладів націлена на роз'яснення актуальності соціальних ініціатив Президента України з питань пенсійної реформи, у системі соціального захисту населення, з питань реформування освіти, медицини в трудових колективах із залученням спікерів.

У всіх закладах освіти ведуться журнали обліку правових навчань. Заняття проводяться 1-2 рази на місяць.

У правових куточках, на інформаційних стендах, які розміщені у доступних місцях, систематично оновлюється інформаційний матеріал з правової тематики.

В шкільних бібліотеках та музеях оформлені постійно діючі виставки літератури юридично-правового спрямування.

В усіх загальноосвітніх навчальних закладах міста викладається предмет "Основи правознавства", в загальноосвітніх школах №3 та №6 - курс "Практичне право", в НВК "Знам'янська загальноосвітня школа №2-ліцей" – курс "Людина і суспільство", в загальноосвітніх школах №1,3,4,6 – курс "Людина і світ".

Значна увага адміністрацій закладів освіти приділена організації та проведенню практичної роботи з правового всеобучу вихованців. Так, зокрема в Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 ім. Т.Шевченка "План роботи юридичного всеобучу ЗШ І-ІІІ ступенів №1 ім. Т.Г. Шевченка на 2013/2014 н.р.", спрямований на організацію відповідної роботи з учнями школи.

Протягом року в школі продовжував роботу правовий лекторій, на якому розглядали питання чинного законодавства, зокрема "Робота за сумісництвом", "Законодавство України про відпустки", "Типове положення про атестацію педагогічних працівників", затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 20.12.2011 року №1473 (зі змінами затвердженими наказом Міністерства освіти і науки України від 08.08.2013 року №1135), про Національну стратегію розвитку освіти в Україні на період до 2021 року, про план заходів щодо реалізації до 2013 року стратегій державної політики сприяння розвитку громадського суспільства в Україні, про національні ініціативи Президента України, про Державну цільову програму "Національний план дій з реалізації Конвенцій про права інвалідів", про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту бездомних осіб, про внесення змін до закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо спрощення реєстрацій осіб як платників податків", про внесення змін до статті 3 закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", закон України "Про військовий обов'язок і військову службу", про порядок спадкування, про реформу органів місцевого самоврядування, проект закону про Адміністративно-територіальний устрій.

У рамках навчально-виховного процесу та позаурочної виховної роботи у вересні-листопаді 2013 року проведено тематичні заходи інформаційного, освітнього та виховного характеру, спрямовані на розширення правових знань учнів, зокрема:
  • класний керівник 4 класу Сірук О.П. провела відкриту годину спілкування на тему: "Основний закон нашої держави";
  • класний керівник 3-Б класу Євтушевська-Бєляєва С.О. провела відкриту годину спілкування "Права і обов'язки школяра";
  • зустріч з працівником МРВ УМВС, оперуповноваженим міліції, капітаном міліції Авксентьєвою І.А., на якій йшла мова про правила поведінки та відповідальність батьків та учнів за скоєні злочини та правопорушення.
В рамках Тижня знань пожежної безпеки "З вогнем не жартуй" пройшли:
  • екскурсія в ДПРЧ-10 учнів 6 класу;
  • зустріч з працівниками ДПРЧ-10 Чернявським С.А. та Шмальком Ю.О. учнів 6-8 класів.
При проведенні позакласних заходів Тижня розглядались питання безпеки та відповідальності неповнолітніх та їх батьків за здійснення пожежі.

З 25 листопада по 11 грудня 2013 року в школі проходить "16 днів проти насильства". Мета акції:

  • привернути увагу громадськості до проблем, що відбуваються у сім'ях;
  • підтримати дітей, які потерпають від домашнього насильства;
  • привернути увагу батьківської громадськості до проблем державного масштабу, зокрема, торгівлі людьми, насильства над жінками;
  • проявити солідарність з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІДом.
В рамках "16 днів проти насильства" в школі проходять: виставка плакатів, присвячена проблемам сім'ї, інформаційні хвилинки, тестування батьків, зустріч з батьками, що виховують дітей інвалідів – "Наперекір долі" до дня солідарності з дітьми-інвалідами, уроки доброти "Для кожного є місце під сонцем". Практичним психологом Сенік О.Л. розроблено та розповсюджено серед учнів пам'ятки-поради з особистої безпеки, проводить тренінгові заняття за модулями "Рівний - рівному".

23 жовтня 2013 року в школі було проведено "Правовий брейн-ринг" між учнями ЗШ І-ІІІ ступенів №1 ім.Т.Шевченка та ЗШ І-ІІІ ступенів №4, присвячений Дню прав людини.

В шкільній бібліотеці продовжує роботу постійно діюча виставка літератури на правову тематику "Все про закон", де містяться матеріали Конституції України, енциклопедичні збірники, "Довідник правознавця", підбірка матеріалів про права дитини та інша література правового змісту.

Оформлено тематичні стенди "Конвенція ООН про права дитини", "Кодекс школяра".

Систематично проводяться заходи правоосвітньої тематики з батьками учнів школи, зокрема на засіданнях батьківського всеобучу розглядалися питання "Безпечний Інтернет", "Про попередження насильства у сім'ї".

Змістовна робота з питань правової освіти проводиться і в навчально-виховному комплексі Знам'янська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2-ліцей.” Учні 10-11 класів взяли участь у Всеукраїнському конкурсі "Я- європеєць" і отримали такі результати: Чупахіна Влада – І місце; Дундєва Лілія – ІІ місце; Кривозуб Андрій – ІІ місце.

Учні 9-11 класів прийняли участь у Всеукраїнській олімпіаді з правознавства. (вчитель Філіпова С. М.)

Переможці ІІ (міського) етапу:
  • Дякова Марія - І місце, 11-В;
  • Льовушкіна Ярослава - І місце, 11-А;
  • Коноваленко Марія - І місце, 10-Б;
  • Тітарєва Марія - І місце, 9-А;
  • Дундєва Лілія - ІІ місце, 11-А;
  • Корячко Богдан - ІІ місце, 11-А;
  • Московець Дар'я - ІІ місце, 10-Б;
  • Шаповалова Тетяна - ІІ місце, 10-Б;
  • Омельченко Єлизавета - ІІ місце, 9-А;
  • Матковська Ірина - ІІ місце, 9-А;
  • Мариненко Ірина - ІІІ місце, 11-А;
  • Пальчуненко Руслана - ІІІ місце, 10-Б;
  • Філановська Катерина - ІІІ місце, 9-А.
Учні, які зайняли І-ІІ місця будуть представляти місто на третьому етапі Всеукраїнської олімпіади з правознавства в місті Кіровограді.

28.11.13 р. проведено засідання Євроклубу Меридіан" (керівник Панкевич В. І.) на тему "Відкриваємо Європу разом", на який були запрошені учні Мошоринської ЗШ та євроклубівці ЗШ №3.

08.11.13 р. учні закладу взяли участь в конкурсі малюнків "Європа – очима дітей".

04.11-08.11.13 р. у закладі відбувся Тиждень соціальних ініціатив президента – тиждень національних меншин.

05.12.13 р. - учні 10-11 класів візьмуть участь у обласному етапі Всеукраїнського конкурсу "Безпечна Україна. Безпечна Європа. Безпечний Світ".

Правоосвітні заходи проведені і з трудовим колективом: 10 жовтня 2013 року проведено засідання юридичного всеобучу за планом.

Підведено підсумки роботи педколективу закладу у 2012/2013 навчальному році згідно положень Закону України "Про загальну середню освіту", "Національної доктрини розвитку освіти України ХХІ століття". Ю.Сопільник, директор НВК. Проведено моніторинг основних нормативно-правових актів, прийнятих Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів.Ю. Данильченко, начальник юридичного відділу міськвиконкому.

Опрацьовано: Закон України "Про безоплатну правову допомогу". Про стан впровадження в Кіровоградській області системи безоплатної вторинної правової допомоги. С.Гладун, провідний спеціаліст правового відділу міськрайонного управління юстиції. Перспективи створення ювенальної юстиції та її провадження в Україні С.Філіпова, вчитель правознавства.

Євроінтеграція України: реалії, необхідність, перспективи. Законодавче забезпечення судового захисту прав громадян під час євроінтеграції. С.Філіпова, вчитель правознавства

29. 11.2013 - збори трудового колективу на підтримку євроінтеграції України.

В Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 згідно з планом роботи юридичного всеобучу у вересні 2013 року заступник директора з навчальної роботи Кравцова О.О. ознайомила педагогів, що атестуються з законодавчою базою та нормативно – правовим забезпеченням закладу, а також з наказом №1135, від 08.08 2013 МОН України Про затвердження змін до Типового положення про атестацію педагогічних працівників, у жовтні 2013 року заступник директора з виховної роботи Москаленко Л.І. виступила з інформацією про Закон про внесення змін до порядку перебування дитини у закладах громадського харчування та сфери розваг у нічний час, у листопаді 2013 року Білокамінська Т.І. підготувала інформацію про Закон "Про безоплатну правову допомогу".

З учнями школи було проведено такі навчально-виховні заходи на правову тематику:
  1. Засідання круглих столів: "Закон і молодь", "Новели національного законодавства про права людини" - 11-ті класи.
  2. Години спілкування: "Ти не правий, якщо не знаєш свої права", "Знаємо свої права – виконуємо обов'язки" - 7-8-мі класи.
  3. Брейн-ринги: "Діти та їхні права", "Знай і поважай права" - 10-ті класи.
  4. Конкурс малюнків: "Дитина та її права" - 5-6-ті класи.
  5. Мультимедійні презентації: "Твої права", "Права дитини та її обов'язки" - 9-11-ті класи.
  6. Диспут на тему: "Права людини починаються з прав дитини" - 10-ті класи.
  7. Консультації практичного психолога та соціального педагога для учнів та батьків.
  8. Правові тренінги: "Як не стати жертвою злочину", "Злочин і покарання" - 8-9-ті класи.
  9. Відеолекторій: "Права людини починаються з прав дитини" - 9-ті класи.
  10. Оформлено стенд "Школа, дружня до дитини".
  11. Створено колажі "Права дитини" - 9-ті класи.
  12. Засідання Ради профілактики правопорушень.
Для батьків було організовано засідання Просвітницького центру на такі теми: "Закон захищає дитинство" - 5-7 класи, "Правовий порадник" - 8-11-ті класи; зустрічі з юристами, представниками служби у справах дітей та представниками кримінальної міліції у справах дітей.

У Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №4 у першому півріччі 2013 року було проведено правоосвітні заходи:

1. Правова освіта в трудовому колективі:
  • лекція "Аналіз зовнішньої політики України", 26.09.2013, А.Лежненко;
  • лекція "Поняття спадщини. Успадкування за законом і за заповітом", 16.10.2013, А.Лежненко;
  • лекція "Місцеве самоврядування і місцеві органи виконавчої влади за конституцією України", 05.11.2013, А.Лежненко;
  • бесіда "Підтримання соціальних ініціатив Президента", 14.11.2013, А.Лежненко;
  • лекція "Роль вчителя у запобіганні учнями правопорушень", 22.11.2013, А.Лежненко
2. Правова освіта з учнями:
  • круглий стіл "Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх", 12.09.2013, А.Лежненко, класні керівники;
  • участь у міському конкурсі "Правовий брейн-ринг" учнів 9-11 класів, А.Лежненко;
  • круглий стіл "Закон і відповідальність" , 23.10.2013, А.Лежненко;
  • година спілкування "Права та обов'язки учня в школі", вересень, класні керівники.
3. Правова освіта з батьками:
  • батьківські збори "Покарання та заохочення", вересень, А.Лежненко;
  • бесіда "Відповідальність батьків за збереження життя та здоров'я дітей", жовтень, С.Лядський;
  • бесіда "Взаєморозуміння і взаємоповага. Як уникнути конфліктів з власними дітьми?", листопад, класні керівники.
У Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №6 згідно плану роботи школи з правової освіти були проведені такі заходи:
  1. Інформаційна година "Ювенальна юстиція для дітей". Полякова С.В. 16 вересня 2013 року (педколектив);
  2. Тренінг "Мої права та обов'язки", учні 6-7 класів. 23 вересня 2013 року. Полякова С.В.;
  3. Профілактична робота серед дітей з девіантною поведінкою. 14 жовтня 2013 року. Полякова С.В., Рац О.В., Єфремова К.П.;
  4. Міні-лекція "Попередження насильства в сім'ї". 11 листопада 2013 року. Полякова С.В., класні керівники на батьківських зборах.;
  5. Засідання ради профілактики. 14 листопада 2013 року. Комісія, призначена наказом.
У Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №7 в період з вересня по листопад 2013/2014 н.р. була проведена наступна правоосвітня робота:

13 вересня 2013 року – Войченко М.В. - вчителем правознавства було проведено з трудовим колективом правовий всеобуч на тему: "Загальна характеристика прав людини".


27 вересня 2013 року – Войченко М.В. провела батьківські збори 6-го класу на тему: "Правова обізнаність батьків".


10 жовтня 2013 року – між учнями 9-х-11-х класів відбулося засідання круглого столу на тему: "Закон України" Про охорону навколишнього природного середовища". Під час засідання учні презентували свої роботи на відповідну тему.


З 21.10-23.10.2013 року був проведений конкурс малюнків на тему: "Закони в житті твоєї сім'ї", учасниками якого були учні 5-7 класів.


20 листопада 2013 року – відбувся правовий тренінг для вчителів закладу на тему: "Спадкове право", відповідальна вчитель права Войченко М.В.


21 листопада 2013 року на базі ЗШ І-ІІІ ступенів №7 спеціалістом І категорії МЦСССДМ Білокамінською О.М. для учнів 8-11 класів був проведений кінолекторій "Права людини починається з прав дитини".


25 листопада 2013 року – вчителем початкових класів Резніковою Н.В., для
1-4-х класів був організований усний журнал з використанням мультимедійних технологій на тему: "Захист прав дітей у нашій державі".

26 листопада 2013 року на базі ЗШ І-ІІІ ступенів №7 спеціалістом І категорії МЦСССДМ Білокамінською О.М. для учнів 5-8 класів було проведено кінолекторій "Конвенція ООН про права дитини"


Проведено також роз'яснення основних соціально-економічних ініціатив Президента України.


В рамках виконання плану роботи Знам'янської міської координаційної методичної ради по правовій освіті населення на 2011-2015 роки відповідальними особами юридичного відділу міськвиконкому та міськрайонного управління юстиції протягом звітного періоду проведено перевірку стану правоосвітньої роботи в закладах освіти. За результатами перевірок визнано високий рівень організації правової освіти в навчально-виховних закладах міста.
Категория: Міськво | Просмотров: 1040 | Добавил: yura_ambrosoff | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz