Четвер, 02.05.2024, 15:38
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2011 » Грудень » 5 » Правовий всеобуч в закладах освіти
16:15
Правовий всеобуч в закладах освіти
На виконання рішення обласної ради від 10 вересня 2010 року №958 "Про обласну програму правової освіти населення на 2011-2015 роки" та наказу управління освіти і науки Кіровоградської обласної державної адміністрації від 16 листопада 2011 року №523 щодо здійснення правової освіти населення з метою надання якісної правової освіти учням, їхнім батькам, педагогічним працівникам та обслуговуючому персоналу закладів освіти та відділом освіти було видано відповідний наказ та затверджені заходи по його виконанню.

У всіх загальноосвітніх школах, дошкільних та позашкільних навчальних закладах організовано навчання з правового всеобучу у формі університетів, лекторіїв, консультативних пунктів, оформлені куточки права, тощо, визначені відповідальні особи.

Правовий всеобуч здійснюється у відповідності до затверджених заходів відділу освіти, програм та планів на основі діагностування запитів учасників навчально-виховного процесу та відповідно особливостям навчального року, що обумовлені важливими суспільно-політичними подіями.

Забезпечується виконання плану роботи Знам'янської міської координаційної методичної ради по правовій освіті населення на 2011-2015 роки. Протягом І півріччя поточного навчального року відділом освіти було проведено два навчальних семінари з правової освіти для керівників підпорядкованих закладів, зокрема щодо створення та захисту баз персональних даних всіх учасників навчально-виховного процесу, з питань пенсійної реформи, трудового законодавства із залученням провідних фахівців юстиції, юридичного відділу міськвиконкому, пенсійного фонду, центру зайнятості.

Міський методичний кабінет постійно вивчає, узагальнює та розповсюджує перспективний педагогічний досвід вчителів правознавства. На веб-сайті
відділу освіти йде постійне інформування щодо здійснення правової освіти як з працівниками в трудових колективах, так і з вихованцями всіх навчально-виховних закладів.

У трудових колективах проведено навчання з питань трудового, сімейного, житлово-комунального господарства. У всіх закладах освіти ведуться журнали обліку правових навчань. Заняття проводяться 1-2 рази на місяць.

У правових куточках, на інформаційних стендах, які розміщені у доступних місцях, систематично оновлюється інформаційний матеріал з правової тематики.

В шкільних бібліотеках та музеях оформлені постійно діючі виставки літератури юридично-правового спрямування.     

В усіх загальноосвітніх навчальних закладах міста викладається предмет "Основи правознавства", в загальноосвітніх школах №3 та №6 - курс "Практичне право", в НВК "Знам'янська загальноосвітня школа №2 - ліцей" – курс "Людина і суспільство", в загальноосвітніх школах №№1, 3, 4, 6 – курс "Людина і світ".

Значна увага адміністрацій закладів освіти приділена організації та проведенню практичної роботи з правового всеобучу вихованців. Так, зокрема в Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 ім.Т.Шевченка, з метою розширення правових знань учнів продовжувалась відповідна робота навіть у літній період, зокрема у червні 2011 року відбулася зустріч провідного спеціаліста організаційно-правого відділу юстиції Гладуна С.О. з вихованцями пришкільного табору відпочинку "Сонечко" з денним перебуванням дітей. Гладун С.О. провів бесіду про правила поведінки учнів під час літніх канікул, про відповідальність неповнолітніх та їх батьків за правопорушення та злочини.

У рамках навчально-виховного процесу та позаурочної виховної роботи у вересні-листопаді 2011 року проведено тематичні заходи інформаційного, освітнього та виховного характеру, спрямовані на розширення правових знань учнів, зокрема:
  • класний керівник 3-А класу Воротинська Т.І. провела відкриту годину спілкування на тему: "Основний закон нашої держави";
  • класний керівник 4-Б класу Нікітіна Г.П. провела відкриту годину спілкування "Права і обов'язки школяра";
  • класний керівник 8 класу Лук'яненко Л.В. провела відкриту годину спілкування-мандрівку "Крокуючи статтями кримінального кодексу";
  • зустріч з працівниками ДАІ, на якій йшла мова про правила поведінки та відповідальність учасників дорожньо-транспортного руху.
В рамках Тижня знань пожежної безпеки "Не будьмо байдужими – врятуємо наш світ від пожеж" пройшли:
  • екскурсія в СДПЧ-10 учнів 5 класу;
  • зустріч з працівником СДПЧ-10 Крикун Н.Ю. учнів 6 класу.
При проведенні позакласних заходів Тижня розглядались питання безпеки та відповідальності неповнолітніх та їх батьків за здійснення пожежі.

З 25 листопада по 10 грудня 2011 року в школі проходять тиждень права та акція "16 днів проти насильства". Мета цих заходів:
  • привернути увагу громадськості до проблем, що відбуваються у сім'ях;
  • підтримати дітей, які потерпають від домашнього насильства;
  • привернути увагу батьківської громадськості до проблем державного масштабу, зокрема, торгівлі людьми, насильства над жінками;
  • проявити солідарність з людьми, які живуть з ВІЛ/СНІДом.
В рамках акції "16 днів проти насильства" в школі проходять: виставка плакатів, присвячена проблемам сім'ї, інформаційні хвилинки, тестування батьків, акція "Дивись на нас як на рівних" до дня солідарності з дітьми-інвалідами. Практичним психологом Лисенко М.Г. розроблено та розповсюджено серед учнів пам'ятки-поради з особистої безпеки.

Згідно річного плану школи на 2011/2012 навчальний рік в школі буде проведено "Правовий брейн-ринг", присвячений Дню прав людини. 7 грудня, в День місцевого самоврядування запланована зустріч старшокласників з завідуючою сектором в справах сім'ї, молоді та спорту Бабаєвою С.М.

В шкільній бібліотеці продовжує роботу постійно діюча виставка літератури на правову тематику "Все про закон", де містяться матеріали Конституції України, енциклопедичні збірники, "Довідник правознавця", підбірка матеріалів про права дитини та інша література правового змісту.

Оформлено тематичні стенди "Конвенція ООН про права дитини", "Кодекс школяра".

Систематично проводяться заходи правоосвітньої тематики з батьками учнів школи, зокрема на засіданнях батьківського всеобучу розглядалися питання "Відповідальність батьків за неправомірні вчинки дітей", "Про попередження насильства у сім'ї".

В Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 згідно з планом роботи на 2011/2012 н.р. проведено Тиждень правових знань на тему "Права людини починаються з прав дитини" з 24 по 28.10.2011 року. Учителі правознавства Бевз Л.В. та Білокамінська Т.І. підготували і провели радіолінійку "Проблема прав дітей – проблема нашого суспільства".

Для дітей 1-11 класів та вчителів було організовано перегляд постійно діючої книжкової виставки на тему "Дитина від народження має права людини". Цей захід проведено бібліотекарями Богдан С.А. та Куцук М.В.

Класними керівниками 5-11 класів підготовлено години спілкування з такої тематики: "Хочу. Можна. Не можна. Потрібно" (5-А кл., кл.кер. Петренко В. В. ), "Права дитинства" (6-А кл., кл.кер. Півторак Л.Д.), "Чи знаємо ми свої права?" (7-А кл., кл.кер. Грабовська С.О.).

24.10.2011 відбувся правовий ринг для учнів 10-х класів "Закон у моєму житті" (вчитель Літвінова В.В.).

Серед 8-х класів проведено дискусію з елементами рольової гри "Ми народжені, щоб нести відповідальність за життя, істину, любов" (8-Б кл., кл.кер. Кобець О.В.).

Шкільним психологом Репенко Л.А. проведено анкетування серед учнів 8-11 класів "Оцінювання орієнтації особистості на спілкування".

Серед учнів 2-4 класів відбувся конкурс малюнок "Мої права". У газеті "Шкільне життя" (яка виходить у школі понад 2 роки) створено рубрику з правової тематики. В грудні місяці буде проведено Тиждень правових знань.

У Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №4 проведено такі заходи:
  • усний журнал "Дотримуйся правил дорожнього руху";
  • бесіда "Обов'язки школяра";
  • лекція "Конвенція про права дитини як основний міжнародний нормативно-правовий акт захисту прав дитини";
  • бесіда з батьками ""Комендантська" година. Думки "за" і "проти"";
  • правовий брейн-ринг Тиждень правового виховання;
  • година спілкування "Адміністративні та кримінальні правопорушень";
  • бесіда "Обов'язки громадянина. Допомога постраждалому";
  • година спілкування "Насильство в сім'ї" Година спілкування "Права дітей і неповнолітніх";
  • бесіда "Право на життя";
  • комп'ютерна презентація "Дитина має право";
  • лекція на засіданні батьківського просвітницького центру "Права дитини. Дотримання їх у сім'ї";
  • бесіда "Обережно! Торгівля людьми".

В рамках проведення Тижня правового виховання, що відбудеться з 1 по 10 грудня, відбудуться :
  • година спілкування "Наші права – щасливе дитинство";
  • зустріч з працівником Служби у справах неповнолітніх;
  • виставка газет на правову тематику;
  • бесіда "Загроза вбивством";
  • засідання батьківського просвітницького центру на тему "Гендерна рівність".
У Знам'янських загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів №№6 та 7 проведені методичні наради для класних керівників "Робота з неблагополучними сім'ями як основа попередження злочинності серед неповнолітніх.

Здійснюється робота просвітницького центру для батьків учнів 1-7 класів на тему "Виконання батьками обов'язків по догляду за дітьми різного віку".

Учні старших класів взяли участь у конкурсах:
  • веб-сайт – обличчя успіху (на краще питання міському голові);
  • на краще знання Конституції України;
  • на кращий твір серед учнів школи на тему: "Якби я був президентом…" до Дня місцевого самоврядування.
Проведено з учнями ЗШ І-ІІІ ступенів № 7:
  • екскурсію до Знам'янської Другої селищної ради "Місцеве самоврядування в структурі політичних систем";
  • тематичні години спілкування по класах "Правова абетка";
  • конкурс малюнків "Моя родина – моя країна";
  • індивідуальні консультації для батьків в ході роботи батьківського всеобучу;
  • виховний захід "Ми проти насильства!"
Проведено загальношкільні батьківські збори на теми:
  • роль сім'ї у формуванні усвідомленої потреби в систематичній праці;
  • завдання та зміст родинного виховання у сучасних умовах;
  • кримінальна відповідальність неповнолітніх;
  • умови успішного виховання дітей у сім'ї.
В рамках всеукраїнського тижня права, який проводиться в першій декаді грудня місяця до правоосвітньої роботи з працівниками відділу освіти та підпорядкованих закладів активно залучаються відповідальні особи юридичного відділу міськвиконкому та міськрайонного управління юстиції.

Методист ММК
Н.Шемчук

Начальник відділу
В.Сиромятніков

Категория: Міськво | Просмотров: 2822 | Добавил: yura_ambrosoff | Теги: всеобуч, міськво | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz