Неділя, 28.04.2024, 02:31
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2016 » Квітень » 20 » Екскурсія на метеостанцію
10:02
Екскурсія на метеостанцію

Екскурсія на метеостанцію

   Нещодавно  учні  5-А  та  7-Б класів   Знам’янської загальноосвітньої  школи  І-ІІІ  ступенів  № 4 разом  з вчителями  М.Лядською, Н.Шастін та С.Лядським  відвідали метеостанцію.

   Більшість із нас  перед тим, як зранку піти з дому, обов’язково цікавиться погодою  на  день  грядущий.  Адже  нікому  не  хочеться  мокнути під дощем без  парасолі  чи мерзнути  під  час  сильної  заметілі. А  чи  знаєте  ви, як саме визначаються  і  прогнозуються  погодні  умови?  Мабуть,  знають  це  дуже  приблизно і далеко не всі. Аби дізнатися більше про секрети взаємин метеорологів із «небесною канцелярією» ми рушили на екскурсію до метеостанції.

    На станції  працюють три особи. Одна людина обслуговує сільське господарство,  цілодобово  збираючи  і передаючи дані про метеоумови кожні  три години. Другий  фахівець передає зібрану інформацію про погодні умови щопівгодини: з ранку і аж до 17.00.  А  третій  працівник  – це завідувач сектора, який  координує  всю  роботу.

   «На метеостанції ми проводимо спостереження за  всіма  метеорологічними явищами: швидкістю та напрямком  вітру, хмарністю, температурою повітря, атмосферним тиском тощо,» – розповідає завідувач сектора метеорологічних спостережень та інформації Інна  Петрівна.

    Метеостанція  працює безперервно,  отримуючи дані з автоматичних приладів  спостереження  за  погодою кожні 15 секунд. Усі дані з метеостанції  передають у  зашифрованому  вигляді. 

     На майданчику розташовані різні прилади: як автоматичні, так і ручного користування. Приміром, витяжні термометри для виміру температури в ґрунті. Декілька термометрів опускаються на різну глибину – 20, 40, 80 сантиметрів. Є на метеомайданчику  і снігомірні рейки, і опадомірне відро, яке, як виявилося, міняють кожні шість годин, визначаючи кількість зібраних за цей період опадів. Але здогадатися про призначення більшості приладів без роз’яснення пані Інни було б дуже складно. 

   У всьому світі вісім разів на добу в один і той же час ведуться спостереження і зводяться у спільну базу даних. Ми працюємо за скоординованим міжнародним часом – за Гринвічем. Саме за синоптичними картами, враховуючи всі зібрані дані, синоптики і визначають, якою буде погода на певній території в найближчі дні.

    Ось така вона, ця професія метеоролога – нелегка і дуже відповідальна. А якщо задуматися, то і незамінна. Адже на її результати орієнтуються мільйони людей. Метеорологи  намагаються  виправдовувати  цю  довіру.

    Учні жваво цікавилися роботою приладів та обов’язками метеорологів, спостерігали за роботою комп’ютерів та вимірювальних зондів.

Категория: ЗШ №4 | Просмотров: 493 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz