Понеділок, 29.04.2024, 19:28
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2013 » Грудень » 11 » 70-та річниця з Дня визволення міста Знам'янки від німецько-фашистських загарбників
13:28
70-та річниця з Дня визволення міста Знам'янки від німецько-фашистських загарбників
70 років проминуло з дня визволення нашого міста від німецько-фашистських загарбників. Всі жителі Знам'янки сумлінно працювали для наближення Перемоги. На станції формували і відправляли на фронт щодня по декілька військових ешелонів. Усі служби вузла працювали чітко і злагоджено, попри те, що багато залізничників пішло на фронт.

Місто було захоплене німецько-фашистськими окупантами 5 серпня 1941 року. Понад 850 днів тривала окупація. З перших днів захоплення проводився масовий геноцид. У роки війни Знам'янський район став одним із центрів партизанського руху на Кіровоградщині. Боротьбу з загарбниками активно вели партизани загонів імені Щорса — командир І. І. Нечаєв та імені Сталіна — командир І. С. Щученко.

Восени 1943 року до Знам'янки наблизилися війська Радянської Армії. 19 жовтня битву за місто розпочали літаки, а в ніч проти 9 грудня, після тривалої артпідготовки, почався штурм вузла. Наступальні операції здійснювали частини 18-го і 29-го танкових корпусів 5-ї гвардійської танкової армії під командуванням генерал-полковника П. О. Ротмістрова, 6-ї, 110-ї гвардійських стрілецьких дивізій 5-ї гвардійської армії, якою командував генерал-лейтенант О. С. Жадов, та стрілецький корпус, який очолював генерал-майор О. І. Родимцев.

9 грудня Знам'янку визволили від ворога. У визволенні міста активну участь брали партизанські загони під командуванням І. Д. Діброви, Є. І. Петрова, М. П. Кришталя, Г. М. Володіна, І. Ф. Присяжнюка, а також підпільники знам'янських диверсійних груп.

Основну роль у битві за Знам'янському плацдармі відіграли танкісти і мотопіхота, які утворювали гострі клини, що пробивали шлях. Однак вся битва за Знам'янку є гармонійним поєднанням зусиль усіх родів військ, у тому числі й піхоти, яка зробила важкі марші за танками і артилерією, змогла масованими ударами знищувати найбільш укріплені вузли. Не менше значення в успіхові цього наступу відіграли люди армійського тилу.

Готуючись до відзначання 70-роковин з Дня визволення міста Знам'янки, колектив учнів під керівництвом вчителів активно працював в ході здійснення акції "Зірка пам'яті". Учні школи неодноразово відвідували підшефних ветеранів, надавали допомогу під час акцій "Три овочі" та "Турбота", систематизували спогади про військові дії та повоєнні роки. Зібрані матеріали сформовані у теки, які відображають біографії та спогади учасників Великої Вітчизняної війни та спогади очевидців воєнних подій (діти війни).

З нагоди 70-річчя визволення рідного міста учні підготували подарунки ветеранам. Діти з радістю майстрували вироби своїми руками та подарували у святкові дні.

Активну участь у збиранні матеріалів прийняли учні 10-11 класів. Учні підготували виступи на тему "70-річчя визволення міста Знам'янки" та фотоекспозиції.

Учні 11 класу під керівництвом Кіріченко В.А. обладнали виставку спогадів ветеранів та очевидців подій Великої Вітчизняної війни, які приймали участь у визволенні рідного краю.

Круглий стіл "Значення визволення міста Знам'янка від німецько-фашистських загарбників" вплинув на відношення учнів до рідного міста, виховував гордість за героїв визвольного руху рідного краю.

Зібрані матеріали знаходяться у постійно діючій експозиції "Зірка пам'яті" музейного куточку школи. Героїчні вчинки наших земляків слугують прикладом для підростаючого покоління.
Категория: ЗШ №4 | Просмотров: 688 | Добавил: yura_ambrosoff | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz