Четвер, 18.04.2024, 22:16
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2019 » Липень » 29 » Профілактика вірусного гепатиту А
13:44
Профілактика вірусного гепатиту А

Профілактика вірусного гепатиту А

Вірусний гепатит А (ВГА) – гостра інфекційна хвороба, яку викликає вірус гепатиту А, і яка характеризується доброякісним перебігом, супроводжується ураженням печінки.
Джерелом інфекції є хвора людина, яка виділяє збудник (вірус гепатиту А) у навколишнє середовище разом з кишковими випорожненнями. Вірус гепатиту А належить до роду Hepatovirus, його геном представлений РНК. Вірус досить стійкий у навколишньому середовищі, зберігається протягом кількох місяців при 4°С і роками – при - 20°С. При кімнатній температурі зберігає життєздатність кілька тижнів, гине при кип'ятінні через 5 хвилин. Ультрафіолетові промені інактивують вірус через одну хвилину. Збудник може деякий час зберігати життєздатність у хлорованій воді з водогону, тому при реєстрації захворювання проводиться вірусологічне дослідження питної води на наявність антигену до вірусного гепатиту А з метою виключення водного шляху передачі.
Вірусний гепатит А передається від людини до людини через харчові продукти, воду, забруднені випорожнення хворої людини та при недотриманні особистої гігієни через брудні руки. Особливо небезпечним є потрапляння вірусу у водогінну мережу та у відкриті водойми (річки, озера, ставки, прибережні води морів), внаслідок чого зараження людей може статися через заковтування води, немиті після купання руки. 
Інкубаційний період захворювання триває 3-4 тижні. Його початок зазвичай гострий, перебіг характеризується послідовною зміною періодів: дожовтяничного, жовтяничного та реконвалесценції.
Основними симптомами вірусного гепатиту А є біль або відчуття важкості у правому підребер’ї, пожовтіння склер очей, потемніння сечі, нудота, втома, втрата апетиту, блювання. Хворий може інфікувати інших осіб протягом тижня перед появою симптомів та під час першого тижня після проявів клінічних ознак захворювання. Хворі, у яких відсутні клінічні ознаки захворювання, також є джерелом вірусного гепатиту А для оточуючих. Це найчастіше спостерігається у дітей молодшого віку, у яких захворювання часто протікає безсимптомно, а внаслідок догляду за ними відбувається інфікування дорослих і дітей старшого віку.
Найефективнішим специфічним і раннім діагностичним тестом є виявлення в сироватці крові антитіл до вірусу гепатиту А, оскільки саме вони утворюються у всіх інфікованих незалежно від клінічної форми захворювання. Виявлення антитіл до вірусу гепатиту А дає змогу не лише підтвердити клінічний діагноз, а й встановити рівень поширення інфекції, визначити її джерело, що дає можливість своєчасно ізолювати хворого (до виділення збудника з організму) і тим самим запобігти спалахам захворювання.
Профілактика вірусного гепатиту А полягає в дотриманні наступних правил:
•    ретельно мити руки перед прийомом їжі, після прогулянки, відвідування місць загального користування;
•    не пити воду з невідомих джерел і відкритих водоймищ. Для пиття використовувати кип’ячену воду;
•    купаючись у відкритих водоймищах, не заковтувати воду;
•    зберігаючи харчові продукти, необхідно виключити сусідство «сирих» і «готових» продуктів;
•    не купувати продукти в місцях несанкціонованої торгівлі;
•    овочі і фрукти ретельно мити перед вживанням.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати!
 

Категория: Господарча група | Просмотров: 212 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz