Четвер, 25.04.2024, 03:47
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2016 » Березень » 1 » Творчими стежинами народних обрядів
17:36
Творчими стежинами народних обрядів

Творчими стежинами народних обрядів

    Оберіг - найдревніший амулет щастя і гаразду, чарівний предмет, що призначений захищати свого власника. Також вважається, що він може принести удачу, попередити про небезпеку, поліпшити стан здоров’я, через це обереги набули неабиякої популярності ще з давніх-давен.

       Люди пов’язували віру в добро, успіх, щастя з певними силами в  оберегах. Обереги завжди мали захищати людей від негараздів: нечисті, нещастя, злиднів, захворювань, смерті худоби, псування харчів тощо.

      Оберіг призначений для того, щоб створити захисне поле між своїм  власником і небезпекою, магічно захистити його,  зробити невидимим і невразливим, чинити опір злу.

      Нині прикрашати свої будинки оберегами є не тільки традиція, а й модна тенденція. Вихованці гуртків ЦДЮТ «Незвичайне поряд» (керівник С.Кондратьєва), «Малюнок, графіка, живопис» (керівник С.Цатурян) на відкритому бінарному  занятті вчилися оздоблювати раніше зроблений з солоного тіста ґудзик.  Чому вибір припав на ґудзик? Бо він теж оберіг, талісман.  Це найперший оберіг.  Наші пращури  вірили в те, що  ґудзики  наділені магічними значеннями і можуть здійснювати мрії.

      Українською «ґудзик» від слова  «ґудзь», російською «пуговица» від слова «пугать», англійською «batton»  від слова бутон. Щоб такий оберіг, як ґудзик почав діяти, його потрібно було пришити до одягу. Наші предки пришивали ґудзик тільки з виворотної сторони. Люди вірили, що має значення не тільки, який ґудзик і куди пришивати, але важливо, як він пришитий. В наш час, цей оберіг змінив форму: він став більшим і ним прикрашають інтер’єр кімнати, але  свого значення він не позбувся.

      Діти з цікавістю і захопленням розмалювали ґудзики, переплітали стрічкою, створюючи певний малюнок (ніби пришивали). На цьому  занятті  також були виготовлені заготовки у вигляді серця. Ці заготовки – ґудзики будуть використані для виготовлення сувенірів до різних свят.

       Свої повідомлення озвучили  «історики», «дизайнери» та «фольклористи». Кожна група дослідників намагалась розкрити місце виникнення, історичний розвиток, застосування матеріалів з якого були виготовленні ґудзики. Усі присутні: діти, колеги, адміністрація закладу з цікавістю переглянули  відеопрезентацію.  Підвели підсумок виставкою – аукціоном, де  діти вибрали найкращі ґудзики. Творчого натхнення усім нам.

                                                                                   

                                                           С.Кондратьєва – керівник гуртка « Незвичайне поряд»

Категория: ЦДЮТ | Просмотров: 545 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz