П`ятниця, 19.04.2024, 09:01
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2016 » Січень » 12 » Соціокультурна діяльність шкільної бібліотеки
15:26
Соціокультурна діяльність шкільної бібліотеки

Соціокультурна діяльність шкільної бібліотеки

   Сьогодні бібліотека є не тільки закладом, який реалізує право громадян на доступ до інформації, але й центром спілкування користувачів, тож і шкільна бібліотека НВК «Знам’янська ЗОШ  I–Ш ст. №2 - ліцей» прагне до максимального розкриття змісту своїх ресурсів для користувачів. Дієвим засобом впливу на формування читацької уваги є книжкова виставка. Пошук нових підходів до організації виставки документів - найбільш поширена сучасна тенденція в бібліотечній діяльності і вона пов’язана із проблемами моделювання бібліотечного простору, формування позитивного іміджу бібліотеки. Ці інформаційно-методичні матеріали узагальнюють досвід і провідні напрями у виставковій діяльності бібліотечних закладів. Приділяється увага відповідним дизайнерським рішенням, методиці організації віртуальних виставок тощо. Книжкові виставки розглядаються в контексті стратегії попереджуючих бібліотечних послуг, тому що спілкуватися можна не тільки в діалозі, а й опосередковано через виставку. Виставкова робота, крім розкриття книжкових фондів, покликана забезпечити усвідомлення мотивів до інформації, а також стимулювати здатність до інформаційного спілкування.
    Сучасні бібліотеки у віртуальному інформаційному середовищі спробували пристосувати свої традиційні форми послуг до нових реалій, тож великого значення набувають нетрадиційні, віртуальні виставки. Віртуальні книжкові виставки є досить новим явищем на українському ринку бібліотечних та інформаційних послуг. Під цим поняттям розуміють і презентацію книг в електронному форматі Power  Point, і електронну виставку видань, і авторські колекції творів. Її безумовною перевагою є те, що це - умовно не обмежений у часі та просторі захід, який реалізується за рахунок Інтернет-ресурсів, у межах якого бібліотека має можливість розмістити текстову інформацію, графічне, аудіо- або відеозображення експонатів, що розкривають зміст виставки, але віртуальна виставка не дає можливості користувачеві фізично використовувати книгу.
      Підготовка виставок завжди починається з вибору теми, визначення цільового і читацького призначення. При оформленні виставок в бібліотеці НВК, для створення привабливого, цілісного образу, значного пізнавального значення, крім книг і періодичних видань,  впроваджується розміщення різноманітного ілюстративного матеріалу, аксесуарів, які змістовно пов’язані з проблематикою.
Використовуються також різні шрифти, натуральні предмети, макети, моделі, муляжі, бутафорія. Інтерес до виставки визначається не кількістю представлених видань, а тим, як уміло вони подаються, наскільки образно передається основна тема, вдало сполучаються документи, графічні, допоміжні матеріали. Тема, назва, ілюстровані елементи, оформлення мають викликати у читача бажання познайомитися з представленими книгами. Якість книжкових виставок визначається новизною та оригінальністю. Дуже важливо правильно обрати компоненти оформлення - контраст, гармонійність і концепцію.
      Ефективність  виставки оцінюється за критеріями  важливості, актуальності, легкості сприйняття та естетичної насолоди. Вони повинні розкривати певну частину інформаційних ресурсів бібліотеки і бути присвячені тій чи іншій актуальній проблемі сучасності.
В своїй роботі бібліотека закладу практикує як нетрадиційні так і різновиди традиційних книжкових виставок, серед яких:
- одножанрова виставка - представлення на виставці книг одного жанру;
- виставка однієї книги або “Бенефіс книги”;
- виставка – презентація  нової книги, журналу або газети, яка розкриває зміст;
- виставка одного автора або виставка – портрет організовується до ювілеїв письменників, вчених;
- виставка ілюстрацій або виставка – вернісаж мають ілюстрації по темі;
- виставка – хобі представляє літературу дозвіллєвого характеру;
- виставка – рекомендація або виставка – порада мають поради до будь-якої проблеми;
- виставка – застереження або антиреклама мають матеріал, що хвилює людство;
- виставка – роздум та виставка – дискусія сприяють осмисленню теми і виробляють власний погляд;
- виставка – реквієм оформляється для вшанування пам'яті та днів скорботи та інші.

 


Романова Алла,
бібліотекар НВК

 

Категория: НВК №2 | Просмотров: 515 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz