Четвер, 28.03.2024, 16:18
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2015 » Вересень » 30 » До Всеукраїнського дня бібліотек. Шкільна бібліотека: надбання і сьогодення.
08:35
До Всеукраїнського дня бібліотек. Шкільна бібліотека: надбання і сьогодення.

Працюємо, вміємо й можемо...

Розвиток освіти сьогодні неможливий без розвитку освітньої установи - шкільної бібліотеки. Бібліотека в школі... Що це? Інформаційний, освітній, культурно-дозвільний елемент освітнього середовища. Це безсумнівно. Кожна бібліотека виробляє свою стратегію розвитку, але головне завдання будь-якої шкільної бібліотеки, як інформаційного центру, є надання допомоги учням і вчителям у навчально-виховному процесі. І першокласник, і випускник школи, і педагог, і директор навчального закладу залучені до загальної орбіти, ім'я якої - освіта.

Доведено, що співпраця бібліотекарів з педагогічним колективом сприяє підвищенню рівня грамотності учнів, розвитку навичок читання, запам'ятовування, а також виробленню вміння користуватися інформаційно-комунікативними технологіями. Отже, робота шкільної бібліотеки НВК "Знам'янська ЗОШ I–ІІІ ст. №2 - ліцей", орієнтована на формування стійкого інтересу користувачів до книги, виховання культури читання, розвиток творчого мислення. Все це здійснюється бібліотекою за допомогою інноваційних і традиційних методів особистісного і читацького розвитку. Це перш за все індивідуальна робота, побудована у формі діалогів, бесід. Друге – позаурочне життя школяра. Саме в ньому проявляється емоційна, духовна сторона життя дитини і тому особлива увага приділяється широкій популяризації української літератури, літератури з питань історії і культури українського народу та поваги до рідної мови, національно-культурних і духовних надбань нашого народу.

Відмітна особливість в тому, що бібліотека закладу створює умови для розкриття творчого потенціалу дитини, активізує і вдосконалює інтелектуальний потенціал учнів закладу. Бібліотека надає учням інформацію та ідеї, які необхідні для успішного існування в сучасному інформаційному суспільстві, прищеплює потребу в постійній самоосвіті, розвиває уяву, виховує громадянську відповідальність. Відомо, без повноцінного функціонування бібліотеки і компетентності бібліотекарів, школа не зможе виконувати на високому рівні свої освітні та виховні функції, тим паче, у 21 столітті дуже важко відволікти дітей від всепоглинаючих інноваційних технологій і залучити в сховище книг. Тож враховуючи виклики сьогодення, бібліотека у своїй діяльності використовує сучасні й різноманітні форми роботи, які, завдяки актуальному змісту, творчому підходу та нетрадиційним назвам, здатні привертати до себе увагу користувачів.

Зараз майже всі бібліотеки країни відчувають великі труднощі з комплектуванням. Нові книжки надходять не систематично, в обмеженому асортименті і в невеликій кількості, освітні установи не в змозі замовляти саме ту літературу, яка їм необхідна. Гостро бракує нових довідкових, енциклопедичних видань, науково-популярної літератури для учнів, педагогічної літератури для вчителів. Незважаючи на всі негаразди сьогодення, бібліотека НВК виконує свої зобов'язання і покладені на неї функції: забезпечує потреби навчально-виховного процесу в усіх його ланках, надаючи систематичну, цілеспрямовану допомогу учням в опануванні знаннями зі шкільних предметів, надає допомогу в добірці цікавих матеріалів тощо...

Романова А.,
бібліотекар НВК

Категория: Методичний кабінет | Просмотров: 504 | Добавил: znamosvita | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz