Середа, 24.04.2024, 16:44
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2014 » Жовтень » 28 » 70-та річниця визволення України від німецько-фашистських загарбників
17:46
70-та річниця визволення України від німецько-фашистських загарбників

Сьогодні, 28 жовтня, ми відзначаємо 70-ту річницю Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників.

Цей день було засновано згідно з Указом Президента України "Про День визволення України від фашистських загарбників" від 20 жовтня 2009 року з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського народу у Другій світовій війні.

Під час Другої світової війни 1941–1945 років саме на території України відбулися ключові битви за визволення Європи від фашизму. Після Сталінградської битви (листопад 1942 року – лютий 1943 року) хід війни докорінно змінився.

Перші населені пункти України на східному Донбасі були звільнені у грудні 1942 року. Остаточне визволення українських земель почалося під час Курської битви (5 липня – 23 серпня 1943 року). 23 серпня війська Степового фронту звільнили Харків. Протягом вересня-жовтня 1943 року тривала героїчна битва за Дніпро, уздовж якого німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони. Кульмінацією битви за Дніпро стало визволення Києва від гітлерівців.

Завершила визволення України Карпатська операція, що розпочалася 9 вересня 1944 року. 27 жовтня 1944 року було звільнено Ужгород, 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої Держави.

За найскромнішими підрахунками істориків у ході воєнних дій на території України загинуло понад 10 мільйонів радянських воїнів і мирних громадян, понад два мільйони українців під час окупації було вивезено до Німеччини для примусової праці. На території України було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств.

У роки Великої Вітчизняної війни було відзначено бойовими нагородами близько 2,5 мільйонів воїнів українців. Серед них – 250 тисяч уродженців Кіровоградщини, які мужньо воювали за визволення Батьківщини і країн Європи від коричневої чуми.

У День визволення України від німецько-фашистських загарбників ми згадуємо тих, хто віддав своє життя за те, щоб ми могли жити в незалежній державі. Ми в довічному боргу перед воїнами-захисниками.

В Знам'янській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 4 до Дня визволення України від німецько-фашистських загарбників пройшов усний журнал "70-та річниця визволення", створено шкільну експозицію "Хроніка визволення України від німецько-фашистських загарбників", проведено привітання ветеранів Великої Вітчизняної війни зі святом.

Категория: ЗШ №4 | Просмотров: 472 | Добавил: yura_ambrosoff | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz