П`ятниця, 29.03.2024, 17:41
Вітаємо Вас, Гість
Меню сайту
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Главная » 2013 » Листопад » 22 » Про роботу з обдарованими учнями міста
18:30
Про роботу з обдарованими учнями міста
Відділ освіти, міський методичний кабінет, загальноосвітні та позашкільні навчальні заклади міста організовують цілеспрямовану роботу з обдарованими учнями. Щороку на належному організаційному рівні проводяться шкільні та міські учнівські олімпіади з базових дисциплін за розробленим ще у 2000 році алгоритмом дій. До того ж понад 10 років тому в місті було запроваджено й щорічно проводились ще й олімпіади з російської мови та літератури й із світової (зарубіжної) літератури (у зв'язку з наявністю в школах класів з викладанням російської мови та літератури по причині компактного проживання російськомовного населення), проведення яких лише в минулому році запроваджено на всеукраїнському рівні. Міністерством. Минулого навчального року додатково проводилась ще й олімпіада з фізичної культури і спорту на базі ЗШ І-ІІІ ступенів №3. Завдяки згуртованості, відповідальності, злагодженості дій вчителів фізичної культури шкіл міста ця олімпіада була добре підготовлена, чітко організована, забезпечена всім необхідним: спортінвентарем, знаряддями, документацією тощо. Двоє учнів - переможців міського етапу цієї олімпіади вибороли ІІ та ІІІ місця і в обласному етапі (вчителі О.Йовенко – ЗШ №3, Ю.Бондаренко – ЗШ №6).

Фінансово й організаційно забезпечується участь учнів у ІІІ (обласному) етапі Всеукраїнських олімпіад. А кількість переможців обласних олімпіад за останні роки значно зросла.

Практично половина (48%) учасників обласних олімпіад виборюють призові місця й майже з кожного предмета місто має переможців олімпіад:
  • у 2011 році таких переможців було 22;
  • у 2012 році – 24;
  • у 2013 році – 37 переможців.
Кількість учнів-переможців обласних олімпіад

№ з/п
З базових дисциплін
2010/2011 н.р.
2011/2012 н.р.
2012/2013 н.р.
1
Українська мова та література1
1
2
А.Майданик – ІІІ м., ЗШ №6;
О.Кубрак – ІІІ м., ЗШ №3
2
Російська мова2

2
С.Грабовська – ІІ м., ЗШ №3;
Г.Сорокіна – ІІ м., НВК
3
Фізична культура

2
О.Йовенко – ІІ м., ЗШ №3;
Ю.Бондаренко – ІІІ м., ЗШ №6
4
Англійська мова1
2
3
Л.Грекова – ІІІ м., ЗШ №3;
С.Олефірова – ІІІ, ІІІ м., НВК
5
Французька мова
2
1

6
Математика
2
3
2
С.Брикова – І м., ЗШ №6;
 І.Швайка – ІІІ м., ЗШ №1
7
Фізика
1
2

8
Інформаційні технології2


9
Хімія
2
3
4
А.Мала – ІІ м., НВК;
В.Лядський – ІІ м., ЗШ №4;
О.Шевченко – ІІІ м., ЗШ №1;
О.Погребняк – ІІІ м., НВК
10
Біологія
1
1
2
Л.Іваник – ІІІ м., НВК;
О.Піско – ІІ м., ЗШ №3
11
Географія
1
4
6
Н.Недяк – ІІ, ІІ, ІІІ м., НВК;
В.Панкевич – ІІ, ІІІ м., НВК;
С.Коваль – ІІІ м., ЗШ №1
12
Екологія

1
1
вчитель Л.Іваник – ІІ м., НВК
13
Історія
1
2
4
Л.Зубренко – ІІ, ІІІ м., НВК;
Н.Солонько – ІІІ м., ЗШ №1;
Т.Білокамінська – ІІІ м., ЗШ №3
14
Правознавство
6
5
9
С.Філіпова – І, ІІ, ІІІ, ІІІ, ІІІ, ІІІ, ІІІ, ІІІ м., НВК;
А.Лежненко – ІІІ м., ЗШ №4
Всього
22
24
37

Двоє учнів шкіл міста цього року були учасниками ІУ етапу Всеукраїнських олімпіад з правознавства (Замковий Володимир, учень 11 класу НВК, вчитель С.Філіпова) та з математики (Волкова Дар'я, учениця 9-го класу ЗШ №6, вчитель С.Брикова).

У 2012/2013 навчальному році вперше знам'янські учні були залучені окремими вчителями до участі у Всеукраїнських Інтернет-олімпіадах з базових дисциплін, за підсумками яких на фінальний очний етап у м.Одесу відж Кіровоградської області було запрошено всього чотирі учні, в тому числі учень 9 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" Олександр Лемешко, який став переможцем двох попередніх етапів інтернет-олімпіад з хімії (вчитель Г.Мала).

Г.Сорокіна, заступник директора НВК, організувала участь старшокласників в Інтернет-грі юних інтелектуалів "Знай українське", в якій вони вибороли по області друге місце, поступившись лише команді Кіровоградської гімназії – школи мистецтв А.Короткова.

У 2012/2013 році активізувалось масове залучення учнів до участі в заочних міжнародних та всеукраїнських конкурсах:
  • "Русский медвежонок – языкознание для всех" - координатор І.Невкрита, О.Чістякова;
  • з українознавства "Патріот" - координатор О.Чістякова;
  • природничого "Колосок" - координатор Н.Недяк;
  • з інформатики "Бобер" - координатор Ю.Пашко;
  • з фізики "Левеня" - координатор В.Кіріченко;
  • в українознавчій грі "Соняшник" - координатор;
  • з англійської мови "Гринвіч" - координатор В.Маслюкова;
  • з історії "Лелека" - координатор С.Філіпова;
  • з правознавства "Кришталева сова" - координатор С.Філіпова;
  • з математики "Кенгуру" - координатор В.Орищенко, Г.Соломченко.
Всього учні міста були залучені до участі у близько 60-ти конкурсах обласних та місцевого значення.

Створено належні умови для проведення в місті ІІ (міського) етапу ХІІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. В поточному навчальному році в ньому взяло участь 85 учнів. У ІІІ (обласному) етапі взяла участь та отримала перемогу Лагно Єлизавета, учениця 11 класу навчально-виховного комплексу "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2-ліцей", яка була запрошена разом з вчителем Л.Архангельською на церемонію нагородження у м. Кіровоград.

Учні ЗНЗ міста активно беруть участь у І (шкільному) та ІІ (міському) етапах Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням. У ІІІ (обласному) етапі конкурсу в номінації "Історія України та державотворення" став переможцем Замковий Володимир, учень 11 класу навчально-виховного комплексу "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2-ліцей" (вчитель С.Філіпова).

Щороку учні беруть участь у Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. В поточному навчальному році учні також брали участь у обласному конкурсі "Ми за тверезе життя!". Саму активну участь діти взяли у міському конкурсі на кращий учнівський твір-звернення до людей від імені безпритульної тварини, який проведено за ініціативою Знам'янської організації "За права тварин".

Учні ЗШ І-ІІІ ступенів №1 ім.Т.Шевченка, №3,7 та навчально-виховного комплексу "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" взяли активну участь у Всеукраїнській українознавчій грі "Соняшник", яка відбулась 20 лютого 2013 року. Всього взяло участь 355 учнів із ЗНЗ міста. А учні ЗШ І-ІІІ ступенів №7 брали участь у І Всеукраїнському українознавчому фестивалі "Сонячні пелюстки – 2013" й стали переможцями.

З квітня 1999 року в місті діяло Наукове товариство учнів (НТУ).

У минулому навчальному році фінансування його діяльності було припинено з причини обмежених фінансових ресурсів міського бюджету, але за домовленістю з Кіровоградською Малою академією наук учнівської молоді (МАНУМ) про оплату з обласного бюджету п'ять секцій під керівництвом кращих вчителів - В.Орищенко, Л.Іваник, А.Черевко, С.Філіпової, В.Панкевич продовжують працювати з розумово обдарованими учнями, які на обласному етапі Всеукраїнського конкурсу-захисту 2013 року показали відмінні результати порівняно з минулими роками.

У 2009 та 2010 році із 6-ти учасників обласного етапу цього конкурсу троє учнів з навчально-виховного комплексу "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" займали ІІІ місця.

У 2011 році результати покращились: мали 4 переможці. Треті місця у вихованців вчителів навчально-виховного комплексу - А.Черевко з англійської мови, В.Орищенко з математики, В.Панкевич з географії. Перше місце з історії виборов вихованець С.Філіпової - учень 9 класу Замковий Володимир зі своєю науковою роботою по темі "Славетний рід Великого Кобзаря". Він був запрошений до м.Києва і брав участь у всеукраїнському етапі конкурсу. Цього ж року теж, як переможець в області був запрошений до Києва й зайняв ІІІ місце.

У 2012 році кількість переможців ІІ (обласного) етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт збільшилась до 9, з них 6 – члени НТУ. 3 – слухачі МАНУМ. Це вихованці вчителів НВК – керівників наукових секцій Л.Іваник, С.Філіпової, В.Панкевич, А.Черевко, В.Орищенко та вчителів С.Олефірової із НВК, М.Лядської із ЗШ №4.

У 2013 році таких переможців 13 осіб:
  • З англійської мови – ІІІ місце у 2-ох осіб: Льовушкіної Ярослави учениці 10 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" та учениця 11 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" Соколової Поліни (науковий керівник секції А.Черевко);
  • З правознавства – 3-оє осіб:
    • ІІ місце – Дякова Марія, учениця 10 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей";
    • ІІІ місце –Дундєва Лілія та Льовушкіна Ярослава, учениці 10 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" (науковий керівник С.Філіпова);
  • З історії України – І місце в області та ІІ місце на всеукраїнському етапі в м.Києві – Замковий Володимир, учень 11 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" (науковий керівник секції С.Філіпова);
  • З математики – 3-оє осіб вибороли ІІІ місце: Борзих Владислав, Кваша Юлія, учні 10 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" й Ніколенко Євгеній учень 11 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" (науковий керівник В.Орищенко);
  • З біології та екології – 2 осіб: І місце в обласному й ІІІ місце у Всеукраїнському етапі в Києві виборола Лагно Єлизавета, учениця 11 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" та ІІ місце – Дякова Марія, учениця 10 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" (науковий керівник секції Л.Іваник);
  • З хімії – 1 учениця: ІІ місце Сюр Яна, учениця 10 класу ЗШ І-ІІІ ступенів №4 (вчитель М.Лядська);
  • З географії – 1 учениця: ІІ місце Воронько Анастасія, учениця 11 класу НВК "Знам'янська ЗШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцей" науковий керівник секції В.Панкевич).

    В аналітичних матеріалах управління освіти обласної державної адміністрації за результатами проведення обласних учнівських олімпіад та обласного етапу конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт рейтинг вихованців шкіл м.Знам'янки є традиційно високим: 3-й, 4-й, 5-й показник із 27 районів і міст, окремих закладів області.

Робота з обдарованими й талановитими учнями здійснюється і в позашкільних закладах. Так, станція юних техніків традиційно мала переможців в обласному конкурсі УМАКО "Сузір'я" "Космічні фантазії". За підсумками цього конкурсу Корінний Едуард (гурток "Оригамі" керівник Л.Догадіна )та Боднар Оксана (гурток "Виготовлення сувенірів", керівник Ю.Випиналюк) в липні цього року відпочивали в таборі "Артек". Переможцем у конкурсі "Наш пошук і творчість – тобі, Україна!" став Меднов Артем (гурток "Технічний дизайн", керівник Н.Леонова).

Вихованці Будинку дитячої та юнацької творчості протягом року виборювали призові місця в творчих конкурсах, фестивалях, виставках різних рівнів:

у Міжнародному конкурсі-фестивалі танців "Арт-бомб", у м.Харків взяли участь та стали:
  1. золотими призерами вихованці Вінник Іван та Вінник Ольга;
  2. бронзовими призерами гуртківці середньої групи хореографічного колективу "Перлина", під керівництвом Залєвської Н.М. у листопаді 2012 року;
  3. у Відкритому УІІ Міжнародному фестивалі-конкурсі класичного, бального, сучасного танцю "Сузір'я мрій", у м.Дніпропетровську брав участь і став Лауреатом ІІ ступеню хореографічний колектив сучасного танцю "Екстраверт", під керівництвом Стукаленко М.В., Степанової К.М. у жовтні 2012 року;
  4. у ІУ Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтва та творчості "Музика кохання"з проеку "Зірки ХХ століття", у м.Новомосковську Дніпропетровської області взяв участь і став золотим призером хореографічний колектив сучасного танцю "Екстраверт", під керівництвом Стукаленко М.В., Степанової К.М. у лютому 2013 року;
  5. у Міжнародному фестивалі-конкурсі танців "Мегаполіс", у м.Харкові взяв участь і став бронзовим призером хореографічний колектив "Любава", під керівництвом Долинської О.С у березені 2013 року;
  6. у Міжнародному фестивалі-конкурсі танців "Мегаполіс" у м.Харкові під егідою благодійних фондів "Східний лотос", "Златогорія" взяв участь і став золотим призером хореографічний колектив бального танцю "Перлина", під керівництвом Залєвської Н.М. у квітні 2013 року;
  7. у обласному конкурсі прикладного мистецтва "Молодь Кіровоградщини проти надзвичайних ситуацій" брала участь і стала переможцем Костюкевич К., вихованка гуртка "Незвичайне поряд" під керівництвом Кондратьєвої С.І. у жовтні 2012 року;
  8. у обласній виставці-конкурсі декоративно-ужиткового мистецтва "Знай і люби свій край" брали участь вихованці керівників гуртків Кондратьєвої С.І., Цатурян С.В., Любінської Н.В., Дордюк С.М., Демченко О.С. (травень 2013 р.).
Вихованці ДЮСШ в 2012/2013 навчальному році брали участь в 120 спортивно – масових заходах, які були проведенні згідно календаря спортивно-масових заходів.

Вихованці закладу взяли участь у змаганнях:
  • Першість України та Чемпіонати України – 18 разів;
  • Кубок України – 3 рази;
  • Спартакіади України серед школярів – 1 раз;
  • першості області – 35 разів;
  • першості міста та змагання до пам'ятних дат – 4 рази;
  • матчеві зустрічі – 16 разів;
  • турніри та всеукраїнські змагання – 8 разів.
З них за кошти обласного управління освіти, науки, молоді та спорту - 1, сектору у справах сім'ї та молоді – 1, ДЮСШ – 0, спонсорів – 0, батьків – 73, управління інваспорту - 0, Міністерства освіти, науки, молоді та спорту – 1, Державної служби молоді та спорту України -1.

Кращими спортивно обдарованими вихованцями ДЮСШ є:
  • Хрипта Андрій, Полікарпов Михайло, Грабовський Микита – неодноразові переможці чемпіонатів України з велоспорту (тренер Кошовий Сергій Миколайович);
  • Манін Владислав, Вартанов Кирило, Бердар Ян – переможці чемпіонатів та Кубків України з боротьби греко-римської (тренер Клюка Юрій Григорович);
  • Бабанский Євген, Сайко Дмитро – переможці обласних турнірів з футболу (тренер Грінкевич Сергій Віталійович);
  • Кладницький Микита – чемпіон першості області з гандболу (тренер Лежненко Микола Юрійович).
З юними спортсменами шкіл щороку проводиться фізкультурно-масова робота.

Результати заходів з фізичної культури та спорту серед школярів міста у 2012/2013 н.р.

Назва заходів
Зайняті місця
ЗНЗ №1
НВК
ЗНЗ №3ЗНЗ №4ЗНЗ №6ЗНЗ №7
"Нащадки козацької слави" (5-10 класи)6
2
1
4
3
5
"Старти надій" (7 класи)6
2
3
4
1
5
Олімпіада з фізичної культури (11 класи), дівчата/хлопці6/6
2/3
1/2
3/4
4/1
5/5
Футбол "Шкіряний м'яч"





5 класи
6
2
3
4
1
5
6 класи
5
2
1
4
3
6
7 класи
6
3
1
5
2
4
8-10 класи
6
1
2
5
3
4
Підсумкова кількість балів47
17
14
33
18
39
Пісумкове місце
VI
II
I
IV
III
V

З метою підтримки обдарованих учнів відділом освіти готуються підсумкові накази щодо результатів проведення конкурсів, змагань, брейн-рингів й інших пізнавально-виховних заходів, учням вручаються дипломи, грамоти.

В навчальних закладах цим результатам надається гласність на учнівських лінійках, на батьківських зборах, у вітальних листівках на стендах оголошень, на веб-сейтах та у шкільній друкованій пресі.

У всіх загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах і в міському методичному кабінеті відділу освіти створено банк даних обдарованих дітей та молоді, який щоквартально поновлюється; дублікати списків цих дітей подаються у відділ сім'ї та молоді виконавчого комітету Знам'янської міської ради для визначення найдостойніших нагородження путівками в дитячі оздоровчі табори, зокрема, - "Артек", "Молода гвардія". Щороку влітку обдаровані діти мають право безкоштовно оздоровлюватись у таборах відпочинку при школах та центрі дитячо-юнацької творчості.

В попередні роки за рішенням міськвиконкому та Знам'янської міської ради учням переможцям обласних олімпіад та обласних конкурсів вручалися стипендії або одноразові грошові винагороди. Але в сучасних умовах обмежених фінансових ресурсів міського бюджету, на жаль, немає можливості здійснення матеріальної підтримки обдарованої юні міста.
Категория: Методичний кабінет | Просмотров: 873 | Добавил: yura_ambrosoff | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
ComForm">
avatar
Поділитися
Форма входу
Пошук
ЗНО 2022
Протидія булінгу
Корисні посилання
 
 
 
 
 
 
 
Відео

 


© Відділ освіти виконавчого комітету Знам'янської міської ради, 2011-2020р.
При використанні матеріалів сайту посилання на сайт обов'язкове
При наявності авторських претензій до матеріалів сайту - звертайтесь за адресою
Увага! Якщо Ви виявили помилку в будь-якій частині сайту, будь ласка, виділіть текст і натисніть Ctrl+Enter!
Система Orphus
Сайт створено на платформі Ucoz

Зробити безкоштовний сайт з uCoz